De wijsheid van de stilte

De kennis van praten weegt niet op tegen de wijsheid in de stilte.

 

De stilte heeft altijd een zekere aantrekking op mij gehad. Ook al zit er een heel extravert kantje in mezelf, toch heb ik altijd de aantrekking van die stilte gevoeld. Ik voelde dat de stilte eigenlijk niet zo stil was, dat de stilte niet zo leeg was, dat de stilte niet zo hol was, dat en waarschijnlijk nog de belangrijkste, de stilte niet zo eenzaam was. 3,5 jaar geleden ben ik naar Orval gegaan om vanuit stilte mijn plan voor LEFNow te schrijven. De toen geschreven doelen zijn op mijn pad gekomen, uitgevoerd en ervan geleerd.

 

Vele mensen hebben schrik van de stilte. Een reactie die ik veel hoor is:”Dat zou ik niet kunnen hoor?” Welk stuk bedoel je dan juist? Zoals een hele dag niet praten? of eindelijk jezelf eens horen praten? of je eigen gedachten misschien voor de eerste keer echt horen?  of je hart voelen? ….

Er is geen sterkere therapie, leerschool, groeitraject dat je kan volgen dan door gewoon enkele dagen in stilte te gaan. Je hoeft hiervoor zelfs geen 10 dagen voor te gaan mediteren gedurende 8 uur. De stilte dagen waar ik het over heb zijn dagen waarin je in stilte “bent”. In stilte leeft, leest, wandelt, eet, schrijft, mediteert. Je ontdekt je eigen flow. Je hoeft tegen niemand aan te kondigen wat je gaat doen, hoelang je weg bent, je post niet eerst een foto op social media om aan te tonen dat je goed bezig bent. Je bent gewoon daar en bezig met een thema waar jij mee wilt bezig zijn.

Men spreekt niet voor niets van de oorverdovende stilte. In stilte zit alles, komt alles, geef je de ruimte om te luisteren en zuivere informatie door te krijgen. Immers wanneer je in stilte bent dan zijn de ego schermen weg, de defensie schermen weg. Je voelt je VRIJ en in verbinding.

Gebruik maken van de stilte is een sterke tool. Dit blijkt ook uit verschillenden onderzoeken.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat

 

 • Stilte bevordert de creativiteit

 

Ik zie veel brainstormsessies. Samen nadenken over de toekomst, over een nieuw idee of project, brainstormen. Met praten wordt je bewustzijn geactiveerd, In stilte wordt je onderbewustzijn geactiveerd. Het vat van oneindige wijsheid

 1. In stilte hoor je het antwoord van je ziel

Door stil te worden hoor je je ziel praten en hoor je wat het antwoord is op een vraag waar jij duidelijkheid rond wilt. Dit werd letterlijk toegepast als businessmodel door de quakerbeweging. Deze werd gesticht in Engeland door George Fox (1624-1691). Wat alle quakersmeetings gemeen hebben, is het uitgangspunt dat antwoorden op vraagstukken gevonden kunnen worden in de stilte. Het centrale thema is creating a space to listen and to be. (TVOO, 1 2018, p14)

 1. Stilte laat je anders kijken. Wouter Reynaert geeft in zijn onderzoek aan de door in stilte te gaan je nieuwe perspectieven ziet voor een bepaald probleem. Een realiteit is nooit eenduidig en fixed en altijd een interpretatie van de ontvanger zelf #basiscommunicatiemodel
 2. Stilte bevordert innovatie en productiviteit (Marijke van Dusseldorf, stilte werkt)
 3. Stilte brengt antwoorden. Jitske Kramer en Danielle Braun beschrijven in ‘De stilte praat als woorden tekortkomen’. Ruimte om je intuitie aanbod te laten komen
 4. Stilte zorgt voor verbinding. Bart van Rosmalen
 5. Stilte verstoort. Hans Vermaak en Mark van Twist
 6. De stilte zorgt ook voor digitale detox

 

Af en toe stilte zorgt voor meer focus, betere concentratie, mooie ideeën en nieuwe inzichten. Als ondernemer kunnen we dit zeker gebruiken in deze turbulente wereld waarin het moeilijker wordt om je eigen stem nog te gaan horen.

Verschillende betekenissen van stilte

“Spreken is zilver en zwijgen is goud…. “

“Stilte” kan ook verschillende connotaties hebben. Dit zijn 7 soorten stiltes die ik onderscheid.

De eerste stilte, is een stilte tussen mij en de fysieke omgeving. de andere stiltes zijn stiltes in relatie tot een andere persoon.

 1. de stilte waarover ik hierboven sprak is de transformatiestilte: ik draag alle antwoorden in mij als ik maar tijd neem om te luisteren
 2. de stilte wanneer iemand weg is die voorheen in je leven was
 3. andere stiltes zijn “wij zijn verbonden stiltes”: woorden verkleinen onze connectie dus zwijgen we maar
 4. wij hebben niets meer tegen elkaar te zeggen stiltes:”Je hebt voortdurend gedachten die lijken op “wie zijt gij eigenlijk? Wat zit ik hier nog te doen?”
 5. het is te pijnlijk iets tegen jou te zeggen stilte:” emoties verlammen mijn woorden
 6. ik heb de macht over jou stilte: “ik geef je geen inzicht in mijn intenties en gedachten, ik hou informatie achter.
 7. tot slot “de ik heb een degout aan u stilte” zelfs de energie van woorden wil ik niet meer aan jou besteden”

 

Wat doe je zoal in stilte?

Wanneer ik in stilte ga, dat kan thuis zijn in mijn schommelstoel of op mijn stilte plek in de abdij van Orval.

Thuis kijk ik naar buiten, de natuur, het water. Het is hier ook echt stil, geen auto’s, geen mensen, geen muziek, niets. Meestal ben ik aan het schrijven of aan het lezen. Als ik naar Orval ga dan geniet ik van de geluiden van de zangmis, de geluiden in de natuur of de stilte wanneer ik op de kamer zit. Ik lees en heb daar altijd de juiste boek van het moment mee, ik schrijf en ik mediteer. Ik werk altijd aan een bepaald thema bijv. contentontwikkeling, businessplan ontwikkeling, mijn toekomst enzo Op enkele dagen tijd is er altijd een transformatie, altijd! Voor mij de beste en goedkoopste personal  en business development cursus om te volgen. Als persoon ben ik een introverte Thinker (MBTI) dwz ik vorm mijn beslissingen door reflectie. Is dat iets wat je ook bij jezelf herkent?

Voor mij is werken met de stilte een bewust onderdeel van manier van werken met klanten. In mijn volgende blog leg ik uit hoe ik van de stilte een nieuwe leerstijl heb gemaakt.

 

Ik wil je nog een tip geven om bewuster te leren praten door meer gebruik te maken van de stilte. Alvorens te praten en veel woorden te gebruiken nodig ik je uit om eerst antwoord te geven op volgende vragen:

De stilte brengt zachtheid in conflict en geeft wijsheid de ruimte. Spreek enkel wanneer er positief geantwoord hebt op onderstaande vragen:

Is de boodschap niet alleen voor jou bestemd? • Is de boodschap voor meer mensen bedoeld dan alleen jijzelf? • Is het echt de bedoeling dat de boodschap hier en nu uitgesproken moet worden? • Kunnen anderen de boodschap mogelijk onjuist begrijpen, zoals een politieke mening of een persoonlijke mededeling of oordeel? • Is dat wat je wilt zeggen echt niet alleen van en voor jouzelf, maar van en voor het grotere geheel? • Tot slot, moet je spreken? Dan spreek.

 

Ik ben een vrouw die op zoek gaat naar de juiste woorden, die praat wanneer het zinvol is en die bepaalde inzichten nog voor zich houdt.

Wil je de kracht van stilte ontdekken? Neem dan contact op en we bespreken de mogelijkheden.

 

Cathy Camertijn

Stiltebegeleider

1 april 2018

0 responses on "De wijsheid van de stilte"

Leave a Message

Copyright LEFNOW GCV Scheldeoever 23/2, 2620 Hemiksem - BTW BE0589.931.135 -  rek nummer BE31751-2074166-55
<77435577>