Durf te sterven

Het was zover. Daar waar ik het meeste schrik voor had en het niet wilde zien. Ik zou crashen! Vlak voor de crash heb ik iets gedaan waar ik heel lang tegen gevochten heb, zelf een oordeel over had, schrik had dat het mijn imago zou schaden. Ik heb een hulpkreet gelanceerd op facebook bij mijn vrienden en mijn diepste kwetsbaarheid getoond. Laten zien dat het mij niet ging en dat ik steun nodig had. Ik trok het niet alleen, ik ben niet die bere sterke vrouw die alles maar kan dragen, die coole dame die geen emoties heeft, die krachtige dame die geen trots heeft. Mijn waarde van discretie, blokkeerde mijn kwetsbaarheid. Ik worstelde enerzijds met de invulling van wat kwetsbaarheid nu juist is en wat ik zelf niet wilde dat het is namelijk een teken van zwakte, onprofessioneel gedrag of drama. Ik moest loskomen van een aantal overtuigingen die mij tegenhielden om hulp te vragen namelijk enerzijds ” Wat gaan de anderen nu wel niet van mij denken?” en anderzijds mijn ego, alles waar ik tot hiertoe voor gevochten heb is precies in het niets aan het vallen.

Mogelijks ben jij ook iemand die schrik heeft van een dergelijke crash, het is letterlijk een rebirth crash, een feniks beleving. De voorbije maanden heb ik er al een paar van deze meegemaakt maar deze laatste was ongetwijfeld de hardste. I hit rock bottum. Ik vertel open hoe het voelde voor mij. Misschien zijn de ervaringen individueel maar ik vermoed ook ergens gelijkaardig.

Wanneer je doodgaat

“Wanneer je doodgaat kom je op een plek waar je nog nooit bent geweest en nog niet bent durven komen. Maar waar je op de een of andere reden wel door moet omdat het een blindevlek is die eist om gezien te worden. Het is tijd! Je wordt in een tunnel gezogen. Alle weerstand en controle is weg en je kan niet anders dan te doen wat je al zo lang tegenhield. In mijn geval was het die post op facebook zetten. Je voelt je naakt maar ergens zonder angst. Je voelt je vol en heel tegelijk. Oud en niets tegelijk. Je geeft je op dat moment over aan de groei van je ziel en de zorgen van het universum. Je bevindt je in een soort van vacuüm met geen houvast. Je bots op jouw overtuigingen of oordelen vanuit je onderbewuste. Voor en na is niet meer hetzelfde. Je hebt losgelaten en een nieuwe ik komt naar boven.”

De vraag die ik mij stelde was: “Waarom nu? Waarom na al die maanden dat ik mij staande hield in een projectie conflict rondom mij?” Wat was het dat mij heeft doen vallen?” Na wat zoeken bij mezelf, ben ik erachter gekomen dat mijn grootste schaamteverhaal de weide wereld was ingestuurd!

Ik spring even naar een lezing waar ik twee dagen na de feiten op aanwezig was. Namelijk op een lezing van Greet Opdebeeck. Daar was ik na 3 zinnen al in tranen. Ze zei het volgende:”Het is pas de moment dat ik mijn grootste schaamteverhaal heb verteld, dat ik vrij ben geworden en ben kunnen doorbreken!” Bam, hit in my hart! We hebben allemaal een verhaal. Niet bij iedereen is het misbruik zoals bij Greet maar dat betekende dat ik er ook een had. Waar liep ik rond? Waar zat mijn frustratie? Waar schaamde ik mij voor?” Heel de namiddag heb ik liggen schrijven. Ik kwam toen niet verder dan mijn emotionele beleving dat ik mij vorige zomer als een dakloze gevoeld heb: geen toekomst, geen inkomen, geen huis. Maar mijn ongemakkelijk gevoel was niet weg. Integendeel, het werd erger en erger. Ik werd korter en korter en meer en meer moe. Ik haalde nog net het vliegtuig met mijn dochter om een week op vakantie te gaan. Twee dagen later, voelde ik dat ik een namiddag rust voor mezelf nodig had. De tranen vloeiden rijkelijk. Mijn ouders namen mijn dochter mee op een uitstap en daar was mijn crash en inzicht in een eigen overtuiging die ik had over wat het betekent om succesvol te zijn. Namelijk, succes wordt afgemeten op het bedrag dat op je bankrekening staat en dat zegt dan weer iets over je deskundigheid! Een bankrekening die al jaren niet meer aan het groeien was door het wegvallen van een hoofdinkomen van mijn toenmalige ex-vrouw en een rekening die na de scheiding weer leeg was omdat ik investeringen te doen had in mijn privé en zaak. Ik wilde een passief inkomen opbouwen. “Eerst investeren, dan genieten!”

Vorig jaar was ik 2 jaar bezig en kreeg ik mijn balans afrekening en deze was niet goed. De ontgoocheling was gigantisch! Ik had werkelijk alles gedaan, coaching en training gevolgd bij de beste coaches (lees veel te duur voor een start up), alles opgegeven maar 2 dingen had ik niet gedaan en dat was enerzijds aan mijn ‘genieten’ gewerkt en anderzijds aan de pijn van mijn echtscheiding, Ik was in mijn ogen nog niet succesvol genoeg! In vertrouwen heb ik dit aan iemand verteld die een half jaar later mijn allergrootste schaamteverhaal en plein public deelt met daarenboven nog eens het oordeel erbij:” en dus is ook geen goede ondernemer!” Mijn lijf huilde en brak. Maar in de crash is mij de absurditeit van deze overtuiging duidelijk geworden. Hoe kon ik mij jaren deze verkeerde overtuiging aanpraten. Dit slaagt werkelijk nergens op! Was dit nu net niet het stigma waar ik al twee jaar tegen vecht vanuit de Fuck up Nights, een stigma dat dringend uit ons ondernemerslandschap moet. Een stigma dat mensen neerhaalt ipv laat stijgen! Ik was zowel actievoerder tegen dit stigma, doelwit van dit stigma als zelf hanteerder van dit stigma. Nu was het echt tijd om deze overtuiging uit mijn leven te kieperen en hopelijk uit nog vele andere hoofden van andere ondernemers. Het gaat niet om wat er op je rekening staat maar wie je bent als mens. Tijd om hierop te focussen en dit stuk te ontdekken, opnieuw aandacht te geven. Dit is een basisrecht als mens. Ook als ondernemer mag je genieten van het leven en vieren dat jij iemand bent die het onbekende pad wil bewandelen. 3 jaar terug heb ik gekozen voor mijn zielenpad. Mijn ziel heeft blijkbaar grootste plannen en daagt me geregeld uit. Ik onderga ze en leer de lessen.

Moge je hier energie en inspiratie uithalen om meer in flow en vertrouwen te ondernemen. We hebben allemaal onze uitdagingen en schieten soms uit dat vertrouwen en de flow. Maar de kunst is om er zo snel mogelijk met de-te-leren-lessen terug in te komen. En ja ik moet Greet gelijk geven. Nu het eruit is, voel ik me vrijer en herboren. Een beperkende overtuigende is vervangen door een groeiende overtuiging.  Mijn visie over gaan voor je dromen is sterk veranderd maar daarover in een volgende blog meer.

Ik wens jou moed toe en steun je vanuit mijn hart als jij misschien ook nu in zo’n verandering zit.

Wil je je oordelen zuiveren?

Doe mee aan de “oordelen-detox challenge. Deze start op 21 maart en wordt gevoerd via de facebookgroep “Ondernemen vanuit flow en vertrouwen”.

Bevrijdende groeten

Cathy Camertijn

19 maart 2018

0 responses on "Durf te sterven"

Leave a Message

Copyright LEFNOW GCV Scheldeoever 23/2, 2620 Hemiksem - BTW BE0589.931.135 -  rek nummer BE31751-2074166-55
<77435577>