Stap 5-8: Money deel B

Beste lezer,

Een tweetal weken geleden heb ik een blog geschreven over hoe geld verzamelen om een project te starten. Keuzes die je kan maken en je droom werkelijk omzetten in reële kosten om de werkelijke kost ervan te zien.

Wanneer je in je droomproject bezig bent, dan dient er zich een ander gegeven aan. Aan elke droom zijn er uitvoeringskosten verbonden. Of je nu wilt ondernemen, een wereldreis wilt plannen, een verbouwing doet i.f.v je droomhuis. Dat maakt niet echt uit. En ja, bijna 100% kans dat deze groter zijn dan gebudgetteerd. Herkenbaar voor je?

De grote les die ik in deze blog wil meegeven: “zie dat je ten alle tijden CONTROLE hebt over het budget”. Wat ik hiermee bedoel, is het volgende:

  1. afstemming met het oorspronkelijke budget: nog op schema of zitten we er al over? Overzicht in bv. een excel, regelmatig updaten
  2. overleg met betrokkenen, want MEESTAL is er iemand betrokken partij. Ook al onderneem je alleen, als je in koppel bent, dien je enig overleg te plegen met je partner (veiligheid, risico draagkracht e.d.), een verbouwing afstemmen op de cashflow van jezelf of op de gezamenlijke
  3. duidelijke afspraken maken over GRENZEN, prioriteiten en invoeren van stops en exitstrategieën
  4. over alle informatie beschikken
  5. onafhankelijk draaiende inkomstenstroom

 

Je kent ongetwijfeld het gezegde wel bij koppels: “We hebben een verbouwing overleefd, dus het zit goed!” Activiteiten samen doen waar geld mee gemoeid is, is heel heel delicaat en moeilijk. Ik vertel je dadelijk een eigen verhaal waarin ik te laks ben geweest op het vlak van budgetcontrole en teveel uit handen heb gegeven. De gevolgen zijn niet min. Hier wil ik jou, als dromer, als ondernemer, als iemand met plannen tegen beschermen, zodat je niet dezelfde fouten maakt als ik. Mijn leergeld is een goede les voor jou!

Een vraag alvast aan jou voor ik het verhaal vertel: Op een schaal van 1 t.e.m 10: Hoeveel controle heb jij over je geld nu? 1 (geen) – 10 (ik weet exact hoeveel er op de rekening staat en wat er nog komt).

Mijn verhaal

In de vorige blog heb ik je verteld over het pand dat we gekocht hebben. Twee projecten moesten snel opgestart worden. Dit waren het bedrijf om de co-working op te zetten en de verbouwingen om er in te kunnen wonen en werken.

Het woord ‘snel’ geeft al aan dat er een grote kans op fouten, misverstanden maken, kan inzitten, want met snel snel en rap rap zijn er al verschillende potten gebroken. Snel zaken op mail zetten, in de wandelgangen even meedelen, geen overzicht, ja-zeggen, maar waarop juist? Enz.

Sowieso een tweede onderneming opzetten bovenop het eigen bedrijf en de verbouwingen, is al een extra druk maar na een 6-tal maanden zou de return er zijn en zouden we kunnen genieten van een passieve inkomstenstroom. Doch het nauwgezet opvolgen van het businessplan is cruciaal. Zitten onze inkomsten versus uitgaven goed? Zijn ze nodig? Wat kunnen we zelf doen en wat moeten we uitbesteden? Is dit voorzien?… VALKUIL: onvoldoende bespreken van het businessplan en de huidige stand van zaken.

Ondertussen liepen de verbouwingen danig door en was het een levendig nest in het huis met verschillende werkmannen. Het ging snel, het ging hard. We zagen de vooruitgang, WAUW! In april werd er een eerste tussenstand opgemaakt. Oei, we zitten er boven! VALKUIL: geen duidelijke grens of STOP-principe uitgewerkt, ook al is het een kleine overschrijding van eerder gemaakte afspraken.

Maar alles liep natuurlijk verder. VALKUIL: Onevenwichtige inzage betreft informatie van de werken, prioriteiten en wat komen zou. We hadden geen afspraken betreft prioriteiten. Er was onvoldoende overleg waarin we alles eens naast elkaar legden, de eigen behoeften aan financiële spreiding delen en kennen of overzicht van wat komen zou. Alles liep als een sneltrein verder. Mijn gevoel van controle en overzicht zat onder nul.

Maar ondertussen loopt je leven verder en ook daarin kunnen onvoorziene kosten komen, projecten die je doet en misschien niet het beoogde rendement halen, kosten aan je wagen, je kind of jijzelf dat ziek wordt, je partner die zonder werk valt enz.  Dit zijn onvoorziene omstandigheden die kunnen gebeuren.

Een andere ervaring als ondernemer is dat een tweede bedrijf starten bovenop een bedrijf dat nog niet ondernemer onafhankelijk is, is misschien net een paar jaar te snel.

Je voelt het aankomen wanneer de volgende situatie een realiteit is: dat iets of iemand (vennoot, opdrachtgever, partner, project, een klant..) meer dan 70% van de (potentiële) inkomsten in handen heeft, alsook 80% van de uitgaven. Dan is je controle over je budget veel te laag!

Voor de nieuwsgierigen onder jullie: dit alles heeft geleid tot de stopzetting van de co-working, professionele scheiding en scheiding van woonst. Ik wist wat te doen tijdens de zomer.

Mijn advies aan jou: “als je aan je droom begint, maak dan heldere afspraken met jezelf en anderen over start en stop, terugbetalingen of wat dan ook, doe wekelijkse opvolging en spreid. Houd de uitgaven onder controle en zorg voor onafhankelijke inkomstenbronnen. Bewaak je eigen grens en tempo. Rome is ook niet in één dag gebouwd!”

Het is zwaar leerGELD geweest, maar dit zijn wel wezenlijke lessen voor jou! Ik geef ze graag, want het is en blijft mijn missie om jou aan te zetten je dromen in de wereld te zetten, in volle geloof, maar bewust van de valkuilen tijdens het realiseren. Zelf ben ik een slimmere ondernemer geworden, die nog meer vertrouwen heeft gekregen in het gaan voor haar eigen dromen. Some things will NEVER happen to me again. Thank you for the lessons.

Droomversnellende groet

Cathy

0 responses on "Stap 5-8: Money deel B"

Leave a Message

Copyright LEFNOW GCV Scheldeoever 23/2, 2620 Hemiksem - BTW BE0589.931.135 -  rek nummer BE31751-2074166-55
<77435577>