Stap 5-8: Money deel A

Gaan voor je dromen kost geld!

Herkenbaar? Mogelijks deze gedachten ook: “Dat zal wel veel te duur zijn? Is niet voor mij weggelegd? Is nu nog niet aan de orde? Dat geld heb ik niet” enz. Vaak laat je het gegeven van ‘geld’ in de weg staan om werkelijk voor je droom te kiezen. Je droom realiseren, vraagt om een aantal skills en nieuwe overtuigingen rondom geld.

Ten eerste, geld is iets wat je kan creëren. Je moet alleen weten hoe. Het vraagt misschien naar acties die buiten je comfortzone liggen, zoals gaan onderhandelen bij de bank, een investeringsronde doen bij ondernemers, een crowdfunding opzetten, beslissen je huis te verkopen, enz.

Ten tweede, baseren we onze beslissing dat onze droom waarschijnlijk onbetaalbaar is op een niet getoetste overtuiging, die ons helpt om mooi in de comfortzone te blijven zitten. Zo  gebruiken we “het geld-gegeven” als een excuus dat het niet haalbaar is om verder niet in de actie te hoeven komen.

Ik heb klanten gezien die hun huis verkocht hebben om een zeilboot te kopen en op wereldreis te gaan, langs de andere kant zijn er klanten die 100.000 euro op hun spaarrekening hebben staan en niet durven springen. Je merkt het, het “geld-verhaal” is een zeer complex en individueel gegeven. Je relatie tot geld hangt af van je verleden: misschien ben je het eens allemaal verloren, heb je een verkeerde deal gesloten met een vennoot, waren je ouders arm of juist niet, ben je gehecht aan het materiële, wil je niet het risico nemen alles te verliezen of heb je voldoende vertrouwen in jezelf dat je kan creëren wat je wilt en nodig hebt het moment dat het er misschien op aankomt?

Om werkelijk voor je dromen te gaan, zal er ALTIJD een financieel oncomfortabel moment in zitten! Misschien niet leuk om te lezen, maar het is wel de waarheid. Aan jou om deze op voorhand in te schatten, back-up strategieën te hebben en finaal op zoek te gaan naar het vertrouwen dat het gaat lukken. Ga bij jezelf heel goed na wat je financiële risico draagkracht is, want deze is bij iedereen verschillend.

Ik geef je graag een voorbeeld van een eigen droomproject dat ik 9 maanden geleden gestart ben en ondertussen gestopt ben. 9 maanden geleden kwam er een geweldige opportuniteit onder mijn ogen. Een opportuniteit die een integratie was van verschillende stille en uitgeschreven dromen die ik had. Het was een project dat een nieuwe start zou zijn na een echtscheiding en twee best zware jaren als startende ondernemer. Maar het was ook een project met vele nieuwe uitdagingen en onzekerheden: financieel? samen met? zowel wonen als werken? enz. Concreet ging het om een openbare verkoop van een pand waarin we zouden co-housen, co-worken en samen ondernemen. We moesten hiervoor samen verbouwen, een tweede zaak starten, onze gezinnen met elkaar laten kennismaken en leven… Vele uitdagingen op korte tijd. Teveel zou later blijken. Ik zoem hier enkel in op het “geld-verhaal”. Het is een voorbeeld om creatief te gaan nadenken, strategieën te bedenken en uit je comfortzone te gaan. Een droomverhaal start nooit vanuit een ideale realiteit, maar vanuit de realiteit zoals ze op dat moment is.

Als je naar de foto hiernaast kijkt van het pand, dan is de kans groot dat je het volgende zal denken: “Wat! Zo groot? Dat is toch niet haalbaar?!” Maar aangezien het om een openbare verkoop van een faillissement ging, was de startprijs vrij laag in verhouding tot de reële waarde. Mijn creatief brein schoot in gang en ging op zoek naar een manier om dit haalbaar te maken. Als we hierin nu eens een extra verdienmodel steken door gebruik te maken van ons ondernemen, dan kunnen we de kost drukken en meer doen van wat we graag doen nl. ondernemen. De excel werd opgemaakt en het tellen kon beginnen, een haalbaarheidsplan werd gemaakt, en ja, wat blijkt? Dit plaatje bleek een haalbare kaart te zijn! Vol vertrouwen gingen we op pad naar de banken en droegen we met al ons enthousiasme deze boodschap van vertrouwen uit. Op deze manier geld gaan lenen, was een nieuwe ervaring voor mij, maar ik vond het oh zo geweldig! Ik was aan het gaan voor mijn droom en zat in de mood: “losing is not an option”. (MINDSET). D.m.v visualisatie, had ik bij de openbare verkoop zelf een lege zaal voorgesteld en wat bleek: de zaal was leeg! Op 21 december 2016 om 15u25 waren wij de verbouwereerde en over trotse eigenaars van dit pand. Het avontuur kon beginnen. Het verhaal kent nog vele wendingen en 10-tallen andere lessen, maar voor wat betreft deze blog, kan ik alleen maar zeggen:

  1. je eigen believe en mind bepalen of je een oplossing vindt voor de financiële vraagstukken en uitdagingen m.b.t je droomproject
  2. zet je rekenskills in en maak echt je droom concreet d.m.v cijfers: ZIEN is WETEN en dat geeft vertrouwen
  3. vaak kost je droom minder geld dan je denkt! En waarover gaat het eigenlijk: het geheel of de eerste stap?
  4. er zal altijd een moment zijn dat je het LEF in jezelf gaat moeten vinden om te springen, en neen, het moment zal nooit perfect zijn

In m’n volgende blog ga ik nog even verder over het geld-gegeven. Want je hebt de opstart en vervolgens heb je de uitvoering. Ook hierin deel ik graag enkele inzichten en lessen. Want ook al was dit een droom-ziel project, het is de mens die het moet uitvoeren.

Droomversnellende groeten,

Cathy

0 responses on "Stap 5-8: Money deel A"

Leave a Message

Copyright LEFNOW GCV Scheldeoever 23/2, 2620 Hemiksem - BTW BE0589.931.135 -  rek nummer BE31751-2074166-55
<77435577>