Stap 7-8: Never give up but get up!

Stap 7-8: Never give up but get up! Zempo

Wat ben je al ver gekomen! Je hebt al zoveel stappen gezet en waarschijnlijk ook heel mooie verrassende mensen en resultaten tegengekomen en ook wat ontgoochelingen gekend. Gaan voor je dromen is misschien wel een traject op jouw rode loper, maar deze kennen ook haar uitdagingen onderweg. Immers als mens heb je te groeien naar de mens die in staat is om de droom waar jij van droomt, te leven. Om daarnaartoe te groeien, ga je uitdagingen op je pad krijgen. Deze uitdagingen bevatten leerlessen en maken je telkens weer sterker en vollediger. Alleen op het moment van een crisis, een mislukking, een teleurstelling ben je een mens dat pijn en verdriet heeft, en zich eerder klein dan groot voelt, eerder onzeker dan zeker voelt, eerder machteloos dan in controle voelt, eerder ….

Herken je dit?

Ik kan je niet helpen om je leerlessen te ontwijken, want deze liggen op je pad en zijn noodzakelijk voor je eigen groei. Ik kan je wel met twee elementen helpen: het eerste is zo pijnloos mogelijk vallen en vervolgens versneld terug recht te staan. Ik verwijs hier naar een term uit de judo, ZEMPO. Op mijn 10 jaar heb ik zelf enkele jaren judo gedaan en de basis die we daar 10 tallen keren oefenden, was leren vallen en opnieuw rechtstaan. Want er waren twee wetmatigheden binnen judo: 1. vallen ga je sowieso doen en 2. als je blijft liggen, ben je zeker verloren. Los van de techniek is de bril die je opzet bij een faalervaring van wezenlijk belang. Vooreerst sta ik stil bij een remmende manier om om te gaan met tegenslag en een constructieve manier om om te gaan met tegenslag.

1. Remmende manier

  • je negeert wat er gebeurt
  • je legt de schuld bij iemand of een situatie
  • je schiet in slachtofferrol en zoekt naar het antwoord “Waarom ik, dit verdien ik niet?”

2. Constructieve manier

  • je doorvoelt de pijn, het verdriet, de ontgoocheling, de kwaadheid m.a.w je laat de emotie dat gepaard gaat met een niet gelukt project helemaal toe
  • je aanvaardt de situatie en de waarheid die nu verschijnt
  • je stelt jezelf de vraag: “Wat had ik anders kunnen doen? Wie was ik nog niet in die situatie?”
  • je vergeeft jezelf en bent dankbaar voor de les
  • je maakt keuzes en maakt opnieuw contact met je kern, je ziel
  • je begint opnieuw vanuit een grotere en nieuwe versie van jezelf

“Er is maar 1 manier om te mislukken en dat is opgeven voor je geslaagd bent” Olivier Lockert

Je staat opnieuw recht, omdat nooit alles kapot is, nooit alles weg is, het nooit helemaal gedaan is, elke verloren tijd te kostbaar is. Een beeld dat voor mij belangrijk is, is de slotscène van de film “Never Ending Story” waar Arthyum in zijn hand de laatste zandkorrel houdt van Fantasialand. Deze laatste korrel zal tevens het begin zijn van een heel nieuw ontwerp. De keuze ligt bij jou. En als je beslist om opnieuw recht te staan, is er altijd wel ergens een helpende hand, een opportuniteit die verschijnt. De faalervaringen die je meemaakt zijn er om te groeien en niet om je te straffen.

Tot slot wil ik eindigen met “herhaling maakt je vaardiger”. Daarmee bedoel ik, als je de val-techniek en de rechtopstaan-techniek onder de knie hebt, dan ga je merken dat je veel sneller over een faalervaring heen gaat, en niet door ze te negeren, maar door juist te leren vallen en terug recht te staan.

Cathy Camertijn

Droomversneller

PS de volgende blog gaat over de laatste stap van mijn 8 stappen model: GIVING BACK

0 responses on "Stap 7-8: Never give up but get up!"

Leave a Message

Copyright LEFNOW GCV Scheldeoever 23/2, 2620 Hemiksem - BTW BE0589.931.135 -  rek nummer BE31751-2074166-55
<77435577>