Stap 2: Neem verantwoordelijkheid

Daar droom ik ook van!” is een uitspraak die ik vaak hoor. Of: “Oh ja, dat zou ik ook wel willen!” Maar dan. Ben je werkelijk bereid om je verantwoordelijkheid te nemen voor het resultaat, de keuzes die je gaat moeten maken? De opofferingen die je gaat moeten doen? De ongemakkelijke situaties waar je doormoet? Maw ben je bereid om in je verantwoordelijkheid te gaan staan?

Een droom hebben, iets willen is absoluut stap 1 maar dan ben jij aan zet. Op dit punt gebeurt vaak de grootste groei als mens namelijk er werkelijk voorgaan vraagt:

  1. Integriteit en commitment: tav anderen maar in eerste instantie tav jezelf. Het zit hem in kleine engagementen bijv. vandaag drink ik geen koffie om je vervolgens bij je eerste klant een koffie te zien nemen, ik ga op tijd opstaan en je wekker toch 3 keer afduwen. HIER begint alles! Ik daag je werkelijk uit om alles te doen wat je aan jezelf beloofd. Verwacht niet van anderen dat ze hun woord nakomen wanneer je jezelf nog saboteert. Je eigen reptielenbrein onder controle krijgen, is een hele opdracht maar is heel vaak diegene die in de weg staat om daadwerkelijk consequent te kunnen handelen. Eens je doorhebt hoe hij je leven beheerst dan kan je hiervan loskomen en groeien naar daadwerkelijke commitment tav je eigen doelen en dromen.
  2. Excuustruus: Oh ja, de geweldige “ja-maars“. Ongetwijfeld herkenbaar: “ja-maar: het is de eerste zon, … ik heb dit verdiend, … mijn leverancier heeft me te laat de opdracht doorgegeven, …ik heb geen tijd gehad, … Laten we heel eerlijk zijn. Deze redenen zijn niet de echte redenen. Ergens in het verhaal zit iets wat jijzelf niet gedaan hebt. Mogelijks iets waar je het moeilijk mee hebt, stress voor hebt, je je misschien voor schaamt. Maar laten we ook hier stoppen om de vinger naar anderen te wijzen en dicht bij onszelf te blijven en te onderzoeken wat jij zelf niet hebt gedaan. Dit erkennen doet je groeien.
  3. Fouten maken en erkennen: Dit thema is een hele moeilijke. Onze eigen interne criticaster en perfectionist vinden fouten maken geweldig en staan op de eerste rij om je onderuit te halen, ongelooflijke harde taal tegen jezelf te spreken en al je zelfvertrouwen onderuit te halen. Enige mildheid tav jezelf is absoluut iets wat ikzelf heb moeten leren en wat ik je ook als tip kan meegeven.  Een bril die ik vaker opzet is: “Life is game, you just have to learn how to play it.” Als de fout een impact heeft op anderen dan is een oprechte “sorry, vanuit je hart”, het beste wat je kan doen. Sorry gaat niet over gelijk of ongelijk maar over het erkennen en waarderen van de onderlinge relatie. Hier kom ik bij men eigen fout die ik gemaakt heb in het begin van het jaar en waar ik enorm veel last van heb, lees me voor schaam. Een goed bedoelde online-videoreeks werd blootgesteld aan heel mijn netwerk. Hierdoor kreeg iedereen ongevraagd om de twee dagen een video te zien. Dit kwam heel pushering en opdringerig over. Iets wat ik absoluut niet wil zijn. Ik voelde mij hier heel slecht over en ben dan maar gaan schuilen achter de drukte van ondertussen mijn droomproject waar ik volop mee bezig was alias het OndernemersNEST. Maar beste volger van mijn nieuwsbrieven: “Mijn oprechte excuses, het was niet mijn bedoeling je te overvallen maar te informeren over een nieuwe service. Ik kijk er naar om je verder te kunnen inspireren en te laten groeien en dit op jouw tempo.”

Er zijn nog zaken die ik zou kunnen vertellen over het nemen van verantwoordelijkheid op de door jou geformuleerde doelen maar laten we het er in deze blog bij houden.

Als slotvraag nodig ik je uit om te groeien in je eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Kies één van de vorige topics en focus hierop de komende 21 dagen. Laat me weten welke verandering je vaststelt bij jezelf.

Droomversnellende groeten

Cathy Camertijn

0 responses on "Stap 2: Neem verantwoordelijkheid"

Leave a Message

Copyright LEFNOW GCV Scheldeoever 23/2, 2620 Hemiksem - BTW BE0589.931.135 -  rek nummer BE31751-2074166-55
<77435577>